13.3 Integriteitscommissie Rijk

(De leden van de Integriteitscommissie Rijk zijn benoemd per 1 juli 2025 maar de commissie neemt op een later moment meldingen in behandeling. Wanneer dat is wordt via een nieuwsbericht op www.caorijk.nl bekend gemaakt.)

In uw werk kunt u met situaties te maken krijgen waarvan u denkt dat dit een misstand of integriteitsschending is. Ook kunt u het vermoeden hebben dat u wordt benadeeld omdat u eerder een melding heeft gedaan over een misstand of integriteitsschending. Als dit het geval is kunt u hiervan een melding doen bij de Integriteitscommissie Rijk. Als u dat wil kunt u uw melding ook anoniem of vertrouwelijk doen.

De Integriteitscommissie Rijk is onafhankelijk en bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en vier leden. U kunt bij deze commissie terecht als u werkt of heeft gewerkt binnen de sector Rijk als:

  • werknemer
  • gedetacheerd of ingehuurd werknemer van een organisatie buiten de sector Rijk
  • zelfstandig ondernemer
  • student of stagiair
  • vrijwilliger.

U kunt ook een melding doen bij de Integriteitscommissie Rijk als u van mening bent tijdens een sollicitatieprocedure voor een functie bij de sector Rijk een misstand of integriteitschending te hebben gezien of tijdens de sollicitatieprocedure bent benadeeld omdat u eerder een melding heeft gedaan.

Als uw melding gaat over een vermoeden van een integriteitsschending dan mogen uw werkzaamheden of uw sollicitatieprocedure op het moment van uw melding niet langer dan 24 maanden geleden zijn geëindigd. Bij een melding over een vermoeden van een misstand of benadeling geldt deze beperking niet.

Hoe u een melding doet bij de Integriteitscommissie Rijk en hoe de commissie daarmee omgaat leest u op de website van de commissie. Over alle meldingen die voor onderzoek in behandeling worden genomen brengt de Integriteitscommissie Rijk een eindrapport met bevindingen en adviezen uit. Deze adviezen worden gevolgd, tenzij er goede redenen zijn om af te wijken. Deze redenen worden schriftelijk gemotiveerd.