8.2 Maandinkomen bij ziekte tijdens dienstverband

Algemeen

Vanaf de eerste dag dat u arbeidsongeschikt bent, betaalt uw werkgever uw maandinkomen gedurende 52 weken volledig door. Daarna betaalt uw werkgever 70% van uw maandinkomen, ook als u na 104 weken nog in dienst bent.

Bent u langer dan 52 weken arbeidsongeschikt, maar verricht u over een bepaald aantal uren passend werk, dan heeft u na afloop van de 52 weken over die uren recht op volledige doorbetaling van uw maandinkomen. Dat geldt ook als u passend werk zou hebben kunnen verrichten, maar uw werkgever geen passend werk voor u heeft of u dat niet heeft aangeboden.

Vanaf het moment dat uw werkgever de uitbetaling van uw maandinkomen verlaagt bedraagt uw IKB-budget 19,93% van het deel van uw salaris dat tot 70% verlaagd is. Als u tijdens uw arbeidsongeschiktheid vakantie-uren of IKB-uren opneemt, ontvangt u tijdens uw (vakantie)verlof altijd uw volledige maandinkomen. 

Als u recht heeft op een ABP Arbeidsongeschiktheidspensioenuitkering (AAOP) wordt deze uitkering na 104 weken arbeidsongeschiktheid verrekend met uw maandinkomen. Ook uw eventuele recht op een WIA-uitkering of ZW-uitkering wordt verrekend met uw maandinkomen.

Bij het bepalen van de periode van 52 en 104 weken, worden de wettelijke regels voor het optellen van meerdere perioden van arbeidsongeschiktheid toegepast.

Als er verschil van mening is over de vraag of u recht heeft op doorbetaling van uw maandinkomen omdat u ongeschikt bent om te werken, kan dit geschil worden voorgelegd aan UWV dat dit zal onderzoeken. Uw (voormalige) werkgever zal het oordeel van UWV over bestaan van ongeschiktheid tot werken volgen en uw eventueel niet uitbetaalde maandinkomen alsnog betalen als het oordeel daartoe aanleiding geeft.

Beroepsincident, dienstongeval en beroepsziekte

Als u arbeidsongeschikt bent geraakt door een beroepsincident, dienstongeval of beroepsziekte, dan heeft u ook als u langer dan 52 weken arbeidsongeschikt bent recht op doorbetaling van uw volledige maandinkomen.

Als u na 104 weken hierdoor nog steeds ten minste 35% arbeidsongeschikt bent en een functie heeft geaccepteerd waardoor uw maandinkomen daalt, dan heeft u recht op een aanvulling op uw maandinkomen. De hoogte daarvan wordt bepaald door uw arbeidsongeschiktheidspercentage en het verschil tussen:

het volgens onderstaande tabel vastgestelde percentage van uw oude maandinkomen voordat u arbeidsongeschikt werd

uw maandinkomen dat u in uw nieuwe functie ontvangt plus uw inkomsten van uw WIA-uitkering en uw ABP-arbeidsongeschiktheidspensioen.

Percentage doorbetaling oorspronkelijke maandinkomen
Arbeidsongeschiktheids-percentage Percentage doorbetaling oorspronkelijke maandinkomen
80% of meer 90,02%
65 tot 80% 65,26%
55 tot 65% 54,01%
45 tot 55% 45,01%
35 tot 45% 36,01%

Aanvulling maandinkomen bij passende functie twee salarisschalen lager

Als u na 104 weken een passende functie accepteert die vanwege uw resterende mogelijkheden meer dan twee salarisschalen lager is dan uw oude functie voordat u arbeidsongeschikt werd, dan heeft u recht op een aanvulling van uw maandinkomen. De hoogte daarvan wordt bepaald door het verschil tussen het maximumbedrag van de salarisschaal van:

  • uw huidige functie en
  • twee salarisschalen onder die van uw oude functie.

Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met de voor u geldende werktijdfactor.