Aanpak van de pilot
In verschillende ronden worden ideeën via experimenten ontwikkeld naar voorstellen voor de cao. Een team met mensen van het programma Denk Doe Duurzaam, de werkgever, de vakbonden en externe professionals bekijkt de inzendingen en begeleidt de experimenten. Dat gaat in drie stappen: selectie, van idee naar experiment en van experiment naar cao-pilot.
Van idee naar actie
-
De selectie
-
Van 15 maart tot en met 30 april konden werknemers en werkgevers vanuit de hele Rijksoverheid als ideehouder of ideedropper een idee indienen of zich als meedenker aanmelden. Het ging om ideeën vanuit het perspectief van de werknemer, maar ook om ideeën vanuit het perspectief van de werkgever.
-
In de periode tussen 1 mei en 15 mei selecteerde het kernteam uit de ruim 300 ingediende de 14 ideeën die uiteindelijk zijn doorgegaan naar de volgende fase. Sommige ideeën zijn meedere keren ingediend en andere ideeën hingen met elkaar samen. Daarom zijn deze samengevoegd, zodat de verschillende invalshoeken en accenten kunnen worden meegenomen. De selectie is gebaseerd op de vuistregels of leidende principes.
-
-
Van idee naar experiment
-
De ideehouders en meedenkers gaan aan de slag om het idee werkelijkheid te maken. Het idee wordt onder professionele begeleiding en met budget verder opgebouwd om van idee naar actie te komen. Tijdens de startdag ontmoetten de deelnemers hun team van collega's en werd er een start gemaakt met de ontwerpfase 'design voor duurzaam. Dit is afgeleid van een beproefde designmethodiek. De tien experimenten krijgen ieder de individuele begeleiding die nodig is om te testen in hoeverre hun idee levensvatbaar is. En ook of het eventueel in andere organisaties binnen het Rijk toe te passen is. Daarnaast wordt gemeten wat de impact voor de duurzaamheidsopgave kan zijn; nu en in de toekomst.
-
Op 28 en 29 juni maakten de teams de volgende stappen in de ontwerpfase 'design voor duurzaam'. Het doel in deze fase is dat het team gaat testen of er echte behoefte is aan het idee. In de zomerweken gaan de teams een aantal experimenteren uitwerken en uitvoeren. Ook dit vindt weer plaats onder professionele begeleiding.
-
Op de demo-dag werden alle ideeën en bijbehorende experimenten gepresenteerd aan een breed publiek en jury. De jury heeft deze presentaties gebruikt om te besluiten welke ideeën doorgaan naar de volgende experimenteerfase. Dit deden zij aan de hand van de vuistregels van de pilot. De ideeën "Verbreden IKB", "Bespreek het" en "Waar is mijn werkplek" werden door de jury uitgekozen om door te gaan naar de volgende fase. Maar de jury besloot ook dat alle andere 11 ideeën een plek in de rijksorganisatie moeten krijgen. Daarom wordt ook van deze ideeën bekeken hoe dat vorm kan krijgen.
-
-
Van experiment naar cao-pilot
-
Op 4 oktober werd bekendgemaakt welke ideeën doorgaan naar de volgende experimenteerfase. In deze fase wordt bekeken hoe een groter experiment kan worden gedraaid en hoe het idee kan worden klaargemaakt voor implementatie.
-
-
Vervolg pilot - etappe 2
-
De opgehaalde inzichten uit de eerste etappe van de pilot worden verwerkt in zeven grotere impactprojecten. Voor deze projecten wordt samengewerkt met collega’s uit de rijksbedrijfsvoering. Het doel is om schaalbare concepten voor te kunnen stellen voor het verduurzamen van de organisatie en de cao.
-