Veelgestelde vragen
Uit de ruim 300 ingestuurde ideeën zijn er veertien geselecteerd. De beschrijving van de ideeën is tot stand gekomen op basis van de ingediende ideeën. Sommige ideeën zijn meerdere keren ingediend en andere ideeën hangen met elkaar samen. Daarom zijn deze samengevoegd, zodat we verschillende invalshoeken en accenten kunnen meenemen. De veertien ideeën worden momenteel onder professionele begeleiding verder uitgewerkt om van idee naar actie te komen. Daarom kun je jouw ingediende idee niet meer aanvullen of veranderen.
De ideeën worden getoetst aan een aantal vuistregels of leidende principes. Het gaat dan om: originaliteit, uitvoerbaarheid, schaalbaarheid, impact gedragsverandering en inclusiviteit.
In totaal is voor de pilot, ideeën en experimenten 6 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld over de verschillende fasen van de pilot. Zo is er een deel beschikbaar voor de veertien geselecteerde ideeën en wordt er een ander bedrag verdeeld over de ideeën die in het najaar door de jury worden geselecteerd om naar de volgende fase te gaan. Het uiteindelijk beschikbare bedrag per idee is afhankelijk van het soort idee en wat ervoor nodig is om dit verder te brengen en verder op te schalen.
De CAO Rijk bevat al verschillende duurzame afspraken. Zo kun je voor een fiets of de verduurzaming van je woning een werkgeversbijdrage gebruiken en je IKB-budget inzetten. En om fietsgebruik te stimuleren heb je recht op een kilometervergoeding als je met de fiets naar je werk reist, die bovendien hoger is dan als je met bijvoorbeeld de auto gaat.
Ook andere bedrijven kennen duurzame afspraken in hun cao. Zo geven Achmea, Cosun en Dunea een vergoeding om duurzame producten aan te schaffen. Bij Stedin en AFAS Software kunnen werknemers een lening krijgen om hun woning te verduurzaming. Andere bedrijven, zoals UWV, kennen een verhoogde kilometervergoeding voor de fiets, of hebben een verscherpt parkeerbeleid, zoals Eneco. De ANWB heeft een fit-budget dat kan worden gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor vergroening en verduurzaming van ons leefklimaat.
Het Rijk is met 140.000 werknemers de grootste werkgever van Nederland. Ons kabinet heeft verdragen gesloten op het gebied van klimaat en verduurzaming. Op deze thema’s hebben we daarom een voorbeeldrol. De CAO Rijk is een mooi instrument om verduurzaming te stimuleren. In het akkoord over de CAO Rijk 2022-2024 hebben werkgever en vakbonden de afspraak gemaakt dat er een aantal pilots worden gestart waarin een stap verder wordt gegaan in de verduurzaming van de arbeidsvoorwaarden en de werkorganisatie. Dit traject is een invulling van deze afspraak.